Oavsett om man redan har en chefsroll eller aspirerar på en så finns det mycket att lära sig för att bli bättre i denna roll. En bra ledarskapsutbildning hjälper dig att utvecklas som person – för det är i dessa mjuka värdena ditt kapital som ledare sitter. Den trygga och stabila chefen är ovärderlig.

Att leda är en yrkeskonst. Akademisk forskning visar att det är viktigare att vara en bra ledare än att vara en duktig specialist. Det förstnämnda är nämligen nyckeln till att skapa bättre resultat, trivsel och engagemang.

En bra ledarskapsutbildning kan ge dig som chef och aspirerande ledare förutsättningarna och verktygen för att leda oroliga medarbetare och en verksamhet som kanske är inne i en tuff period. Det kan även ett sätt att uppdatera dina kunskaper inom allt från kryptovalutor till nya datorprogram, eller någonting annat som är relevant för din verksamhet.

Det är viktigt att understryka att ingen utbildning inom chefskap kan göra dig till tankeläsare eller ge dig obegränsat med tid och automatisera dina beslut. Men en bra utbildning gör dig bättre på att kommunicera med dina medarbetare – att hålla fokus på din uppgift, hitta nya verktyg för att jobba mer effektfullt.

Här är 3 argument varför du bör gå en ledarskapsutbildning

1. Bli bättre på att förstå dig själv. Ofta tror en chef att hen lägger ned 40 procent av sin tid på coaching. I själva verket är det bara 0–5 procent av arbetstiden. Det visar en studie som gjorts av ett forskarteam på KTH. En bra ledarskapsutbildning ger dig de verktyg och metoder du behöver för att analysera ditt ledarskap och också utveckla dig själv som ledare och person.

Genom att analysera och utveckla din ledarstil rustar du dig också för att stå stark i olika situationer – som till exempel att leda, utbilda och ta svåra samtal på distans.

2. Bli bättre på att förstå medarbetarna. Ingenting är viktigare än de mänskliga resurserna. Ledarskap handlar om att förstå olika typer av personer, kommunikationsstilar och beteendemönster. Ju bättre du är på att “avkoda” hur medarbetar tänker, resonerar och fungerar ju bättre blir du på att motivera på rätt sätt.

3. För att utveckla dig själv som chef och ledare. En bra utbildning inom chefskap är som att ha en personlig tränare. En utbildning med en bra utbildare ger dig möjlighet att öva upp ditt ledarskap och diskutera fallgropar. Du kommer förstå att det inte finns ett rätt sätt att leda på. Nyckeln är att hitta din egen stil: som passar den organisation du är i och vilken typ av person du ska leda och i vilket sammanhang de är.