Team-building behöver inte begränsas till enkla isbrytare. I dagens konkurrensutsatta affärsvärld är det viktigt att se till att ditt team förblir motiverat och produktivt samtidigt som de har roligt tillsammans.

Finn en gemenskap

Det är ingen hemlighet att fotboll är världens favoritsportsgren. Så varför inte använda dess popularitet för att motivera ditt team? Live-streaming av fotbollsmatcher kan tillexempel vara ett bra sätt att öka lagmoralen och få anställda från olika platser att komma samman – allt utan att lämna skrivbordet.

Men det behöver inte stanna där. Du kan också anordna vänskapliga tävlingar mellan lagen och belöna vinnarna med ett pris. Det är ett utmärkt sätt att främja laganda, skapa empati mellan lagmedlemmarna och motivera alla att göra sitt bästa.

Skapa en atmosfär av tillit

Teambuildingaktiviteter bör också främja en atmosfär av förtroende bland de anställda. Detta kan göras genom att skapa meningsfulla möjligheter för dem att arbeta tillsammans på följande sätt:

  • Ge uppgifter och utmaningar som kräver samarbete. Det kan vara allt från att utforma en produkt till att lösa ett problem tillsammans. Uppmuntra alla att bidra med sina åsikter och idéer på ett positivt sätt.
  • Erbjud teambuildingaktiviteter som escape rooms eller andra upplevelserelaterade aktiviteter utanför arbetsplatsen. Dessa ger en möjlighet för de anställda att de ska knyta band i en okänd miljö och lära sig att lita på varandra.
  • Organisera en utflykt eller aktivitet för teamet då och då, t.ex. en dagsutflykt eller en middag, så att alla får möjlighet att umgås och lära känna varandra bättre.

Teorierna bakom

Idrottens kraft för motivation ligger i dess förmåga att föra människor samman, skapa enighet och främja en känsla av målmedvetenhet. Dessutom gör det möjligt för lag att diskutera idéer, strategier och taktik med varandra och delta i en aktivitet som en sammanhållen enhet. Allt detta bidrar till förbättrad kommunikation mellan kollegor och ökar produktiviteten

Kommunikationsteorin tyder också på att man genom att skapa gemensamma upplevelser där alla bidrar bygger relationer mellan medarbetare, vilket ytterligare förbättrar gruppdynamiken. Exemplet med live-streaming av en fotbollsmatch är ett perfekt sätt att underlätta detta. Att ta sig tid att titta på och diskutera en match tillsammans, oberoende av individuella preferenser, skapar minnen och uppmuntrar teamet att hålla ihop.

I slutändan bör teambuildingaktiviteter utformas för att uppmuntra samarbete och förtroende inom teamet. Idrott kan vara ett effektivt sätt att göra detta, eftersom det erbjuder en gemensam grund för alla att komma samman och skapa en känsla av samhörighet.  Genom att hitta kreativa sätt att använda sport kan du lägga till ett roligt och produktivt inslag i dina teambuildinginitiativ.